Menu


Interessant project natuurkunde

HiSparc stralingsproject bovenbouw

Op het dak boven de mediatheek staan twee skiboxen. In die boxen zit waarnemingsapparatuur waarmee leerlingen uit de bovenbouw kosmische straling kunnen meten. Zij doen dat in het HiSparc-project samen met leerlingen van andere scholen en met enkele universiteiten. Het gaat om heel kleine deeltjes gaat die met miljoenen tegelijk jou, op het moment dat je dit leest, doorboren. Het klinkt ongelooflijk, maar het gebeurt. Zulke straling kan in sommige gevallen uit heel verre sterrenstelsels komen.

De bovenbouwleerlingen hopen door hun metingen iets te weten te komen over de bouw en het ontstaan van ons heelal. 

HiSparc stralingsproject onderbouw

De vwo-2 leerlingen zijn momenteel druk bezig met hun stralingsproject in de onderbouw.

Wat is straling? Merken we er iets van? Kom je ermee in aanraking? Kun je het voelen of zien?  Wat hebben we ermee te maken? Dat zijn vragen waarmee ze, samen met hun klas, tijdens dit project zich bezighouden.

Ze verdiepen zich in allerlei aspecten van straling. Daarna mogen ze zich zelfs specialist noemen in één van die aspecten.

Mobiel planetarium

Als onderdeel van hun lessenprogramma bezoeken de vwo-2 en havo-2 leerlingen op dinsdag 28 mei ook weer het mobiel planetarium, gedurende één lesuur.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie heeft een reizend planetarium voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Het planetarium is onderdeel van een breder educatief concept. De doelstelling van NOVA is zo veel mogelijk mensen, en in het bijzonder scholieren, kennis te laten maken met de sterrenhemel en de sterrenkunde in het algemeen en de Nederlandse toppositie binnen de internationale astronomie in het bijzonder. De interactieve show en de films die worden vertoond, sluiten aan op de onderwijspraktijk.

Het planetarium staat opgesteld in de theaterzaal. 

Media
  • 1
TERUGSint-Joriscollege | Roostenlaan 296 | 5644 BS Eindhoven | 040-2116090 | info-sintjoris@sghetplein.nl