Menu


Indrukwekkend profielwerkstuk

Dit boek heeft zij vervolgens helemaal zelf vormgegeven en laten drukken. Het boek ligt ter inzage in de Mediatheek.

Noortje licht haar profielwerkstuk hieronder zelf toe.

Spaghetti in mijn hoofd!

Voor het profielwerkstuk heb ik een leesboek en een lesmethode gemaakt om te gebruiken in het basisonderwijs. Hierin staat het onderwerp ‘Autisme in de klas’ centraal. Ik heb dit boekje gemaakt omdat ik vind dat er op school te weinig aandacht wordt besteed aan autisme. Hoewel kinderen met autisme hulp krijgen van ouders, school of zorgspecialisten, ben ik van mening dat klasgenoten ook een belangrijke rol hierin kunnen spelen. In het boekje leg ik uit wat autisme is en hoe kinderen elkaar kunnen helpen.

Kinderen met autisme hebben het lastig op school en kunnen moeilijk meekomen met de andere kinderen. Ze hebben hulp nodig. Ik denk dat kinderen elkaar kunnen helpen. Kinderen zijn erg nieuwsgierig en slim, als ik de informatie op een leuke manier kan brengen zullen kinderen dit sneller onthouden.

Ik heb een boek geschreven dat bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het verhaal dat afzonderlijk ook gelezen kan worden. Iedere dag leert de klas van meester Joep iets meer over hun klasgenootje Brammetje. Brammetje heeft autisme en vindt dat heel moeilijk, eigenlijk weet hij helemaal niet wat dat is. Door bepaalde ‘regels’ leert hij samen met zijn klas meer over autisme en hoe Brammetje zich op school beter kan voelen.

Ik heb voor dit boek een paar zogenaamde regels gemaakt. Dit zijn naar mijn mening de meest belangrijke dingen die de klas moet weten, bijvoorbeeld wat je kunt doen als Brammetje overprikkeld is of als hij iets niet begrijpt, of juist als hij niet aardig doet of heel boos wordt. Iedere dag schrijft de klas een nieuwe regel op. Zo leren ze iedere dag meer over autisme.

Het tweede deel is het informatieve gedeelte. Dit deel kan worden gebruikt tijdens het lezen van het verhaal door middel van de icoontjes onderaan de bladzijdes. Deze verwijzen naar het tweede deel waar de informatie staat. Ik heb genoten van het maken van dit profielwerkstuk en ik ben erg blij met het resultaat !

Noortje Lenssen

havo 5

TERUGSint-Joriscollege | Roostenlaan 296 | 5644 BS Eindhoven | 040-2116090 | info-sintjoris@sghetplein.nl